21/7-09 Baka Baka liten kaka
Mocka rutor -Kärleksmumms
Tid: 1 timme, varav 30 minuters arbete
ca 15-30 st beroende på hur stora rutor man skär
Du behöver:
150 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl
Glasyr:
50 g smör eller margarin
3 msk starkt kaffe (tips: blanda 3 msk vatten med 0.5-1 tsk nescafé)
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
Garnering:
1-2 dl kokosflingor
Gör så här:
Smält smöret/margarinet och låt svalna.
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa snabbt ihop med elvisp.
Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta matfettet. Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet.
Bred ut smeten i en form ca 40 x 32 cm med minst 3 cm hög kant som du antingen smörjt med matfett och bröat med ströbröd eller kokosflingor eller också klätt hela formen med bakplåtspapper.
Grädda nederst i ugnen (första falsen) i 225 grader i 10-15 minuter.
Gör glasyren. Smält smör eller margarin i en kastrull. Rör ner kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet.
Bred den varma glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Strö över kokosflingor.
Låt stå och stelna. Skär kakan i fyrkantiga bitar.
Banan sockerkaka/muffins
Tid: 35 minuter
12 stora muffins eller 24 st mindre
Du behöver:
150 g smör
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 st ägg
2 st bananer
1 msk saft av pressade citroner
4 dl vetemjöl
Gör så här:
Stora muffins: Smörj en muffinspanna med olja eller margarin, alternativt ställ stora muffinsformar på en plåt.
Små muffins: Ställ (mindre, ej amerikanska) muffinsformar på en plåt.
Rör smör/margarin och socker till en jämn smet, gärna med elvisp som du kan använda genom hela detta recept.
Tillsätt bakpulver och vaniljsocker.
Blanda i äggen ett i taget under kraftig omrörning.
Skala bananerna och mosa dem med en gaffel på en tallrik och tillsätt citronsaften.
Tillsätt bananmoset och vetemjöl och rör snabbt ihop till en jämn smet.
Fyll muffinsformarna till ¾ med smet.
Stora muffins: Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter i 200°C.
Mindre muffins: Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter i 225°C.
Om du använder muffinspanna: låt svalna ett par minuter i muffinspannan innan du försiktigt lossar dem.
det var väldigt fyndigt av dig att lägga upp recept kan du lägga upp kladdkaka också :D ;) ha de ;)
bara för dig mich så skall jag göra det :P ;)
bara för dig mich så skall jag göra det :P ;)